Verjaarsdagsbos 750 jaar – Amsterdam

Ter gelegenheid van het 750-jarige bestaan van de stad Amsterdam kreeg de stad een bos cadeau. Ruim 750 laanbomen en 7500 heesters zijn aangeplant in bakken en op de afgesloten Ringweg-A10 geplaatst voor het festival ‘Op de Ring’. Hier konden bezoekers tijdens de snikhete zomerse dag verkoeling zoeken. De gekozen bakken zijn hergebruikte kuubskisten uit de fruitindustrie. Door enkele aanpassingen werd hier een geschikte boombak van gemaakt, voorzien van verankering en substraat. Noordplant, al jaren leverancier voor de gemeente Amsterdam, voor dit project een aantal verschillende soorten iepenbomen.

De stad Amsterdam heeft vanuit een verregaande geschiedenis al een relatie met de iepenboom. Men erkende al vroeg de vele goede eigenschappen van de iep. En dat was ook nodig, gezien de locatie van de stad. Amsterdam is ontstaan op de plek waar de rivier de Amstel uitmondt in het IJ, een plek waar zoet en zilt water samen komen. Prima locatie voor de iep die geen moeite heeft met zilte bodems. Ook het droogleggen van veengronden (Amsterdam ligt in een moeras) en de daarbij behorende wisselende waterstanden is voor de boom geen probleem. De iep werd van oorsprong veelal langs de grachten aangeplant, dat waren toen in feite open riolen en daarmee kon de boom ook prima omgaan. Kortom geen betere boom dan de iep voor een stad als Amsterdam.

Bijna het einde van de iep
Maar de stad betekende ook bijna het einde van de iep. In 1919 werd daar voor het eerst de iepziekte ontdekt, ingevoerd met het hout dat gelost werd in de haven. Door het ondersteunen van onderzoek naar en de bestrijding van de iepenziekte bevestigde de stad wederom de kwaliteiten van de boom en lukte het om de ziekte te onderdrukken. Ook speelde Amsterdam een cruciale rol in het vertrouwen door de boom te blijven aanplanten.

De geleverde bomen voor het festival ‘Op de ring’ zijn geheel biologisch gekweekt en staan op eigen wortel, wat garant staat voor de kwaliteit, soortechtheid en duurzaamheid. Zaken die we bij Noordplant hoog in het vaandel hebben staan. Toeval of niet, boombak nr. 750 was een door ons gekweekte Ulmus ‘Fiorente’. Na afloop van het festival zijn de bomen aangeplant in de openbare ruimte van de stad.